AVENTURILE SAHULUI – Tragicomicul voiaj al regelui negru

tragicomicul voiaj 1

In sala unuia din cele mai cunoscute cluburi de sah din Londra si-a facut aparitia, intr-una din zilele anului 1912, un barbat tanar, slab, sub 30 de ani, bine imbracat si care, era vizibil, nu se prea simtea in apele lui. Sosise in capitala britanica – venind de la Berlin – cu cateva ore mai inainte si prietenul care-l adusese la club il lasase dupa aceea singur. Tanarul nu cunostea limba engleza si privea tacut cand la o partida, cand la alta din cele jucate de membrii clubului.

La un moment dat, cineva l-a intrebat, prin semne, daca nu vrea sa joace o partida. Oaspetele a fost bucuros de invitatie si a acceptat-o. Intalnirea a fost scurta si dramatica si abia dupa ce l-a facut mat pe adversarul sau a aflat tanarul sosit din Germania ca l-a invins pe Sir George Thomas, campionul clubului, care avea sa devina mai tarziu campion al Marii Britanii. Infrangerea jucatorului lor numarul 1 a starnit senzatie in randurile membrilor clubului si partida a fost reluata si analizata mutare cu mutare. Atunci au aflat si sahistii londonezi ca musafirul lor era puternicul jucator berlinez Edward Lasker, transferat cu serviciul la o filiala britanica a unei companii electrice germane. Partida a fost reprodusa in diferite reviste de sah si campionul mondial de Emanuel Lasker, care a comentat-o, i-a dat numele  „Tragicomicul voiaj al regelui negru”. Iata aceasta partida:

Alb  –  Edward Lasker

Negru  – George Thomas

Apararea olandeza

1. d4 e6 2. Cf3 f5 3. Cc3 Cf6 4. Ng5 Ne7 5. N:f6 N:f6 6. e4 f:e4 7. C:e4 b6 8. Nd3 Nb7 9. Ce5 0-0 10. Dh5 De7

ED. LASKER - G. THOMAS

11. D:h7 + !! Un sacrificiu de dama care i-a luat prin surprindere atat pe George Thomas cat si pe spectatori. Mai ales ca Lasker a anuntat mat in opt mutari…  11… R:h7 12. C:f6+ Rh6 13. Ce5 – g4+ Rg5 14. h4+ Rf4 15. g3+ Rf3 16. Ne2+ Rg2 17. Th2+ Rg1 18. Rd2 mat !

Edward Lasker a luat parte dupa aceea la mai multe turnee organizate in Marea Britanie, castigand, intre altele, campionatul Londrei. Dupa izbucnirea primului razboi mondial, se parea ca Lasker, la fel ca alti germani pe care ostilitatile i-au prins in Anglia, va fi internat intr-un lagar. Sahul insa l-a salvat. O inalta oficialitate britanica, care asistase la partida jucata de Lasker in compania lui George Thomas, a intervenit pentru a i se permite sa plece in Statele Unite, cu conditia sa nu revina in Germania cat timp va dura razboiul si sa nu incite opinia publica americana impotriva Marii Britanii. Lasker a acceptat conditiile si a ajuns la New York dupa o calatorie plina de peripetii pe oceanul  „infestat”  cu submarine…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s